sakit dada

18 CIRI-CIRI KOLESTEROL TINGGI YANG TIDAK ANDA SANGKA

Ciri-ciri kolesterol tinggi dalam tubuh sangat mudah dirasakan kerana sangat berkesan langsung pada kinerja tubuh. Kolesterol tinggi menjadi masalah yang paling banyak dialami oleh orang dewasa dan usia lanjut. Hal ini disebabkan ketika makan makanan yang mengandungi lemak sering dianggap sebagai pola makan yang benar. Namun ternyata kolesterol boleh menyebabkan masalah kerana menompok dalam aliran darah dan sistem pembuluh darah. Kolesterol akan menyebabkan kerosakan pembuluh darah, penyempitan arteri,risiko penyakit jantung, stroke dan kanser.

            Pengujian kolesterol boleh dilakukan dengan menguji kadar LDL dalam darah. Pengujian boleh dilakukan secara rutin untuk orang yang memang sudah memiliki risiko penyakit tertentu. Namun Anda boleh mengenali pelbagai gejala awal yang sering muncul. Berikut ini beberapa gejala yang paling sering terjadi.

1. Sakit Dada

Ketika kolesterol sudah tinggi boleh menyebabkan penompokan lemak di dalam arteri. Keadaan ini sering membuat alirah darah menuju jantung menjadi tidak lancar. Sakit pada dada sering berhubungan dengan keadaan ini. Namun biasanya sering tidak diperhatikan dan dianggap sebagai rasa terlalu letih. Sakit boleh memicu aliran darah yang tidak lancar dan boleh menjadi tanda munculnya gejala penyakit jantung.

2. Sakit Kaki dan Tangan

Orang yang memiliki kadar kolesterol yang tinggi juga boleh mengalami rasa sakit pada bahagian tangan dan kaki. Rasa sakit didefinisikan sebagai perasaan tidak selesa, sakit ketika digunakan untuk mengangkat benda dan sulit untuk digerakkan. Pada orang tua juga sering merasa panas dan kesemutan pada kaki dan tangan sehingga mempengaruhi fungsinya. Hal ini menjadi pertanda bahawa kolesterol sudah menyebabkan aliran darah pada bagian kaki dan tangan menjadi tidak lancar.

3. Sulit Bernafas

Kolesterol yang tinggi juga boleh menyebabkan pernafasan berjalan tidak selesa. Keadaan ini terjadi ketika ada banyak kolesterol yang sudah menompok pada aliran arteri tubuh. Jantung sudah tidak boleh mengepam darah dengan baik akibatnya tubuh mengalami kekurangan oksigen. Orang yang sudah menderita stroke boleh mengalami sesak nafas yang lebih buruk. Gejala ini juga sering terjadi pada orang yang mengalami obesiti.

4. Tubuh Sangat Lelah

Tubuh yang sangat lelah boleh terjadi pada semua orang yang mengalami gangguan kolesterol tinggi. Masalah utamanya adalah ketika tubuh sebenarnya tidak mendapatkan aliran darah yang cukup dan kadar oksigen yang sangat rendah. Pelbagai organ tubuh dipaksa untuk melakukan metabolisme dengan keras sementara jantung dan pembuluh darah juga bermasalah. Bagi penderita diabetes maka keadaan boleh sangat merisaukan kerana kadar gula yang terlalu tinggi dan insulin yang sangat rendah.

5. Otot Kaki Lemah

Penderita hipertensi yang mengalami kolesterol tinggi juga bisa mengalami otot kaki yang sangat lemah. Meskipun kondisi ini juga bisa terjadi pada semua orang yang memiliki kadar kolesterol tinggi. Hal ini terjadi ketika arteri tidak mendapatkan aliran darah yang cukup sehingga otot kaki menjadi sangat lemah. Bahkan kondisinya bisa menyebabkan jatuh pada penderita hipertensi dan stroke.

6. Sakit Leher dan Belakang

Sakit leher dan belakang juga boleh terjadi pada penderita kolesterol tinggi. Hal ini disebabkan ketika tekanan darah tinggi juga muncul bersamaan. Tekanan darah tinggi sudah menyebabkan penyempitan pembuluh darah kerana adanya plak dari kolesterol. Rasa sakit sering disebutkan seperti gejala yang tidak selesa pada leher, kaku dan sangat sakit. Bahkan boleh menjadi sakit kepala yang berat kerana tidak ada cukup aliran darah ke bahagian otak.

7. Sakit Kepala

Sakit kepala paling sering terjadi pada penderita hipertensi. Ini adalah keadaan yang sangat berbahaya kerana kemungkinan tekanan darah sangat tinggi. Aliran darah yang terlalu kencang melewati arteri boleh menyebabkan sumbatan plak bocor atau pecah. Jika terjadi di bahagian otak maka boleh menyebabkan kerosakan pembuluh darah. Sakit kepala juga boleh menjadi petanda stroke yang menjadi tanda serangan awal yang baru muncul.

8. Kehilangan Keseimbangan

Ketika penderita kolesterol tinggi merasa tidak selesa, maka juga akan kehilangan keseimbangan. Otot kaki dan tangan sudah sangat lemah. Sementara arteri dalam tubuh tidak mendapatkan aliran darah yang cukup. Ketika ada sistem saraf pusat yang mengalami gangguan akibat plak kolesterol pada arteri maka boleh membuat penderita tidak memiliki keseimbangan. Keadaan ini sering dijumpai untuk orang lanjut usia yang mendapatkan serangan stroke saat terjatuh. Penderita tekanan darah tinggi harus waspada dengan gejala ini.

9. Wajah Merah

Kolesterol yang terlalu tinggi pada penderita hipertensi juga boleh menyebabkan pembuluh darah di bahagian wajah membesar. Keadaan ini boleh menyebabkan wajah menjadi sangat merah seperti terbakar. Bahkan ketika tekanan darah sangat tinggi maka boleh menyebabkan wajah menjadi tidak selesa, panas dan gangguan emosi. Ketika hal ini terjadi maka boleh menyebabkan serangan darah tinggi yang lebih buruk.

10. Mual dan Muntah

Kadar kolesterol yang sangat tinggi juga boleh menyebabkan saluran pencernaan mengalami gangguan. Rasa mual dan muntah paling sering terjadi kerana tubuh tidak boleh menerima makanan dengan baik. Gejala akan lebih buruk jika muncul gejala lain seperti sakit kepala dan nafsu makan yang menurun. Aras ini sering menyebabkan penderita kehilangan kesadaran atau pengsan. Untuk menghindari risiko yang lebih buruk maka penderita harus mendapatkan rawatan yang tepat.

11. Emosi Tidak Stabil

Ciri-ciri kolesterol tinggi yang jarang orang ketahui adalah emosi yang tidak stabil. Orang yang mengalami gangguan kolesterol tinggi juga sering mengalami gangguan emosi. Mereka menjadi lebih mudah marah bahkan hanya kerana masalah yang kecil. Hal ini disebabkan ketika kolesterol sudah menganggu masalah aliran darah sehingga membuat tubuh tidak selesa. Gejala lain seperti sakit kepala, tubuh yang sangat lelah dan perasaan risau sering membuat penderita tidak boleh mengendalikan emosi.

12. Sering kesemutan

Kaki sering kesemutan saat duduk bersila atau saat tangan menyangah kepala merupakan salah satu tanda anda menderita kolesterol yang tinggi. Ciri-ciri ini disebabkan oleh peredaran darah dalam alteri tidak lancar.

Ciri Lainnya :     

13. Sering mengantuk di pagi hari

14. Cepat Lelah

15. Mata sering berpinar-pinar

16. Kram

17. Tubuh lebih gemuk

18. Tidak kuat berolahraga (baru beberapa menit sudah lelah)

Penyelesaian Terbaik

Kami mengesyorkan produk yang sudah terbukti berkesan & selamat serta mudah digunakan seperti Pati Herbamadu keluaran Clear Herbs Sdn. Bhd.

pati herbamadu

Antara kelebihan utama produk Pati Herbamadu ialah:

fungsi pati herbamadu
fungsi pati herbamadu

>> Dapatkan Pati Herbamadu Disini

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
×

Cart

Cart