hipertensi

AKIBAT KOLESTEROL TINGGI DAN CARA MENJAGANYA AGAR TETAP NORMAL

Anda gemar mengambil makanan dengan lemak tidak tepu tinggi atau makan daging dalam kuantiti yang besar dan kerap? Lingkar pinggang dan indeks massa tubuh terlalu besar? Jikaya, maka Anda patut waspada kerana berisiko memiliki kolesterol tinggi.

            Kolesterol tinggi atau dislipidemia adalah ketidakseimbangan kolesterol akibat tingginya kadar kolesterol. Kolesterol merupakan senyawa yang ditemukan pada lemak atau lipid dalam darah.

Kerana kolesterol tinggi tidak memiliki gejala yang khas, maka sering terabaikan oleh kita dan teranggap tidak berbahaya. Padahal, jika dibiarkan kolesterol boleh mengakibatkan beberapa penyakit berbahaya hingga terjadi komplikasi.

Penyakit Jantung Koroner

Merupakan penyakit utama yang disebabkan oleh kolesterol tinggi. Kolesterol Jahat (Low Density Lipoprotein atau LDL) yang tinggi akan menompok di dinding pembuluh darah arteri, sehingga menyebabkan plak yang disebut aterosklerosis.

            Plak ini menyebabkan arteri menjadi sempit, sehingga aliran darah pun melambat dan menurunkan penyerapan darah ke jantung, yang mengakibatkan gejala sakit dada (angina). Jika kadar kolesterol tidak diturunkan, plak dapat menompok semakin banyak sampai akhirnya menyumbat jumlah pembuluh darah jantung, dan menyebabkan serangan jantung.

Serangan Jantung

Kolesterol tinggi menyebabkan serangkan jantung itu merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Sebab plak yang timbul di dinding arteri Anda boleh rosak bila-bila sahaja. Saat plak tersebut robek atau pecah, akan menyebabkan pembekuan dan gumpalan-gumpalan darah yang dapat menghalangi aliran darah menuju jantung. Sehingga risiko terkena serangan jantung tinggi.

            Kolesterol dan penyakit kardiovaskular juga terkait oleh proses yang disebut ateroklerosis, iaitu suatu keadaan yang terjadi ketika terbentuk plak pada dinding pembuluh darah arteri. Penompokan ini mempersempitkan arteri, sehingga darah sulit untuk mengalir melalui arteri. Plak juga boleh pecah (ruptur) dan memicu terbentuknya bekuan darah dan gangguan aliran darah ini dapat menyebabkan terjadinya serangan jantung atau stroke.

            Kolesterol tinggi tidak hanya mengintai mereka yang bertubuh gemuk dan berlemak tinggi, Anda yang kurus belum tentu bebas dari kolesterol tinggi dan risiko penyakit jantung.

            Pasalnya, apa yang Anda makan boleh saja membuat Anda dalam masalah kolesterol tinggi. Selain kerana faktor makanan, faktor riwayat penyakit jantung yang mungkin ada di keluarga Anda juga dapat menjadi salah satu penyebab terjadinya kadar kolesterol yang tinggi di tubuh kurus Anda.

            Untuk memastikan bahawa kolesterol Anda dalam keadaan normal biasakan untuk melakukan gaya hidup sihat yang terdiri dari 6 langkah sihat kolesterol iaitu:

1. Teratur periksa kolesterol

2. Awasi pengambilan dan pola makan

3. Nikmati hidup tanpa rokok dan minuman beralkohol

4. Giat bersenam

5. Kendalikan berat badan dan hindari stres

6. Awasi tekanan darah

Penyelesaian Terbaik

Kami mengesyorkan produk yang sudah terbukti berkesan & selamat serta mudah digunakan seperti Pati Herbamadu keluaran Clear Herbs Sdn. Bhd.

pati herbamadu

Antara kelebihan utama produk Pati Herbamadu ialah:

fungsi pati herbamadu
fungsi pati herbamadu

>> Dapatkan Pati Herbamadu Disini

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
×

Cart

Cart