BAGAIMANA JIKA ANAK MEMPUNYAI KADAR KOLESTEROL TINGGI?

Tenang, kadar kolesterol tinggi pada kanak-kanak masih boleh diturunkan. Cara yang paling baik untuk menurunkan kadar kolesterol anak adalah dengan mengubah tabiat makan anak dan membiasakan anak melakukan sukan teratur. Sekiranya kaedah ini masih tidak berfungsi, mungkin kanak-kanak memerlukan ubat penurun kolesterol. Tetapi, ubat baru ini boleh diberikan kepada kanak-kanak yang berusia lebih dari 8 tahun dan dengan arahan doktor.

            Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menurunkan kadar kolesterol anak adalah:

1. Pertimbangkan Penggunaan Lemak Kanak-Kanak

Berikan anak-anak makanan yang mengandungi lemak total, lemak tepu, dan kolesterol rendah. Pilihlah susu yang bebas atau rendah lemak untuk diberikan pada anak. Gunakan minyak sayur atau marjerin bebas lemak trans untuk memasak. Berikut adalah had pengambilan lemak untuk kanak-kanak:

 • Jumlah lemak total yang perlu dimakan anak dalam sehari adalah 30% atau kurang dari jumlah kalori per hari (45-65 gram lemak per hari).
 • Pengambilan lemak tepu harus kurang daripada 10% daripada jumlah kalori setiap hari. Bagi kanak-kanak yang tergolong dalam kategori risiko tinggi, pengambilan lemak tepu harus terhad kepada hanya 7% daripada jumlah kalori setiap hari.
 • Pengambilan kolesterol anak harus dihadkan kurang daripada 300 mg per hari. Sedangkan, bagi kanak-kanak yang masuk ke dalam kategori risiko tinggi, pengambilan kolesterol hanya boleh sebanyak 200 mg per hari.

2. Biasakan Anak Untuk Bersenam Setiap Hari

Sukan ringan setiap hari, seperti berjalan, berbasikal, lari, dan berenang boleh membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik pada kanak-kanak.

3. Perhatikan Berat Badan Anak

Jika berat badan anak dalam julat normal, sebaiknya terus pertahankan. Sedangkan, jika berat badan anak berlebihan, usahakan untuk menurunkan berat badan kanak-kanak.

4. Tukar Makanan Kanak-Kanak Ke Dalam Diet Yang Sihat

Lemak masih diperlukan oleh kanak-kanak. Bukannya anda harus melarang kanak-kanak daripada makan makanan berlemak. Tetapi, pilih makanan yang mengandungi lemak yang sihat untuk kanak-kanak. Anda boleh menukar makanan yang mengandungi lemak tepu dengan makanan yang mengandungi lemak tak tepu. Ia lebih sihat dan boleh memenuhi keperluan lemak kanak-kanak. Beberapa contoh makanan yang mengandungi lemak tak tepu adalah avokado, kacang-kacangan, ikan, minyak zaitun, dan minyak kanola.

5. Berikan Anak Makanan Yang Sihat

Ia bertujuan untuk mendapatkan kanak-kanak mendapatkan semua nutrien yang diperlukannya. Berikan anak-anak pelbagai jenis buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan gandum. Sekiranya anda memberi daging, cubalah memberi daging tanpa lemak. Di samping itu, sumber protein lain adalah ikan dan kacang. Hadkan penggunaan makanan atau minuman yang mengandungi gula tambahan atau pemanis tiruan. Serta, hadkan juga pemberian makanan bungkusan untuk kanak-kanak.

6. Baca Maklumat Pemakanan

Jika anda membeli pembungkusan makanan untuk kanak-kanak, anda harus terlebih dahulu membaca maklumat nilai pemakanan dalam pembungkusan sebelum membelinya. Dari jadual maklumat nilai pemakanan anda dapat melihat berapa banyak kandungan lemak dalam pembungkusan makanan setiap hidangan. Oleh itu, ini membolehkan anda mengehadkan penggunaan lemak kanak-kanak.

Penyelesaian Terbaik:

Kami mengesyorkan produk yang sudah terbukti berkesan & selamat serta mudah digunakan seperti Pati Herbamadu keluaran Clear Herbs Sdn. Bhd.

PHM

Antara kelebihan utama produk Pati Herbamadu ialah:

 • Membantu menurunkan paras kolesterol
 • Membantu membersihkan saluran jantung tersumbat
 • Membantu mengawal darah tinggi
 • Membantu membuang angina dalam badan
 • Membantu melawaskan perut
 • Membantu melancarkan perjalanan darah
 • Sesuai untuk mereka yang selalu merasa keletihan
 • Membantu membuang kahak dalam kerongkong
 • Membantu menurunkan berat badan

>> Dapatkan Pati Herbamadu Disini

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
×

Cart