herbs-colestrol1

UBAT TRADISIONAL KOLESTEROL TINGGI

Kolesterol adalah salah satu elemen yang diperlukan oleh manusia dengan fungsinya untuk membantu membangun dinding sel serta membuat hormon di dalam tubuh. Kolesterol adalah salah satu komponen yang penting untuk proses pembentukan asid hempedu, dan hormon steroid serta vitamin D. Tetapi, kolesterol juga kadarnya tidak boleh berlebihan di dalam tubuh, kerana dapat memicu terjadinya penyakit hipertensi, jantung koroner, stroke dan lain-lain.

Penyebab dari kolesterol tinggi adalah seperti sampah yang menyebabkan paip air menjadi tersumbat sehingga akan membuatnya menjadi mampat dan tidak keluar, selain itu penompokan kolesterol yang ada di dalam darah juga akan membuat pembuluh darah mengalami penyempitan dan boleh membuat darah menjadi sulit untuk mengalir melalui pembuluh darah. Hal ini akan membantu mengurangi jumlah darah sampai ke jaringan di dalam tubuh Anda, dan termasuk diantaranya adalah jantung. Hal ini akan menimbulkan suatu risiko gangguan kesihatan secara serius, termasuk di antaranya adalah serangan jantung serta penyakit stroke.

Nilai normal dari angka kolesterol di dalam darah adalah kurang dari 200 mg/dl untuk jumlah kolesterol keseluruhannya. Sedangkan untuk kadar LDL (Low Density Lipoprotein) nya kurang dari 100mg/dl, dan kolesterol HDL (High Density Lipoprotein)nya lebih dari 50 mg/dl. Jika kadar dari kolesterol di dalam tubuh Anda tidak sesuai dengan batas normal, hal ini biasanya sering disebut juga dengan penyakit kolesterol tinggi. Kolesterol tinggi tidak menyebabkan rasa sakit. Dan di saat Anda mengetahui jika kadar kolesterol di dalam tubuh Anda tinggi, maka saat itu juga kolesterol juga sudah menyebabkan arteri semakin menyempit.

Ada pelbagai penyebab dari kolesterol menjadi tinggi, di antaranya adalah kerana pengambilan makanan. Dan untuk lelaki yang berusia di atas 50 tahun, maka sebaiknya menjaga gaya makan dengan baik dan mengambil makanan yang mengandungi nutrisi seimbang dengan cara menghindari jenis makanan yang mengandungi lemak tepu, lemak trans, dan juga kolesterol di dalamnya.

Di bawah ini adalah Ubat Kolesterol Tinggi Alami:

  1. Sarang semut

Ubat Kolesterol Tinggi Alami yang pertama adalah sarang semut. Sarang semut adalah salah satu ubat herbal alami yang berasal dari Papua dengan kandungan senyawa tokoferol dan flavonoid di dalamnya sebagai sumber antioksidan yang aktif untuk membantu melancarkan darah yang menggumpal di pembuluh jantung.

  1. Daun mahkota dewa

Ubat Kolesterol Tinggi Alami yang kedua adalah umbi tanaman daun dewa. Daun dewa yang terkenal dimakan sebagai ulam ternyata juga sangat baik dalam membantu mengatasi penyakit kolesterol tinggi. Caranya adalah anda boleh membuat ramuan herbal dari umbi daun dewa dengan cara ditumbuk dan kemudian ditapis dengan air panas, ini boleh membantu untuk melancarkan aliran darah dengan baik di jantung yang bermasalah.

  1. Mengkudu

Ubat Kolesterol Tinggi Alami lainnya adalah mengkudu. Mengkudu boleh Anda buat sebagai ubat kolesterol tinggi dengan cara dibuat jus, dan jus mengkudu ini diminum setiap hari supaya gejala kolesterol serta menurunkan resiko penyakit jantung secara alami.

  1. Kulit manggis

Ubat Kolesterol Tinggi Alami yang keempat adalah kulit manggis. Buah manggis adalah salah satu jenis buah yang sudah tidak asing lagi. Dari beberapa kajian yang menyebutkan jika terapi jus kulit manggis ternyata sangat baik dalam membantu memelihara kesihatan organ jantung. Adanya kandungan senyawa baik di dalam herbal kulit manggis ini boleh membantu mengubati pelbagai risiko penyakit di antaranya adalah untuk kolesterol tinggi dan juga penyakit diabetes.

  1. Daun sukun

Ubat Kolesterol Tinggi Alami lainnya adalah dengan daun sukun. Daun sukun mengandungi pelbagai manfaat yang baik bagi kesihatan. Dan salah satunya adalah untuk kesihatan jantung. Daun sukun yang mengandungi zat anti-radang atau anti -inflamasi di dalamnya boleh berguna untuk membantu menjaga kesihatan jantung serta kesihatan ginjal Anda. Dan ini sudah diteliti dari beberapa kajian yang dilakukan oleh pakar kesihatan.

  1. Biji rami

Ubat Kolesterol Tinggi Alami yang selanjutnya adalah biji rami. Dengan memakan paling tidak 50 gram biji rami setiap hari sudah terbukti sangat baik dalam membantu menurunkan kolesterol LDL untuk orang dewasa muda yang sihat mencapai 8%, dan dari 38 gram biji rami yang dimakan seharian akan membantu mengurangi kolesterol LDL mencapai 14% pada mereka yang menderita kolesterol tinggi. Biji rami juga sangat mudah untuk dimasukkan ke dalam menu makanan yang dimasak dengan cara dipanggang. Kemudian tambahkanlah ke dalam sereal panas Anda seperti oatmeal.

  1. Bawang putih

Bawang putih juga boleh dijadikan sebagai Ubat Kolesterol Tinggi Alami. Menurut kajian yang dilakukan menunjukkan jika sekitar 900mg dari bawang putih mentah yang dimakan setiap hari boleh membantu menurunkan kolesterol mencapai 9-12%. Dan bawang putih mentah adalah salah satu Ubat Kolesterol Tinggi Alami yang terbaik yang boleh Anda tambahkan ke dalam salad. Dressing minyak zaitun, atau juga sebagai salah satu hiasan di dalam sup dan sandwich Anda.

  1. Makanan yang mengandungi likopen tinggi

Likopen adalah salah satu pigmen karotenoid yang bertanggungjawab dalam memberikan warna merah pada buah-buahan dan sayuran. Zat ini banyak ditemukan di dalam buah tomato dan tembikai. Dan boleh membantu mengurangi kolesterol mencapai 10-17%.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
×

Cart